انواع سیستم های ساخت نوین
فن آوری طراحی و ساخت واحد ها در ادغام با متریال نوین و نوآور ارائه شده توسط این شرکت این امکان را فراهم میکند تا با حالتهای متنوعی در کنار هم چیده شوند و طیف وسیعی از مجموعه ها را شکل دهند و در کنار حالتهای متنوع عناصر و نماها قابلیت شخصی سازی را در عین صنعتی سازی فراهم میکنند.
انواع سیستم های ساخت نوین
- fatemeh
- ۰ comments
- 23 views
این دسته بندی توسط دو معیار اندازه و پیچیدگی از قطعات ساده (Panels) تا مدول ( module) انجام می گردد.
پانلهای پیش ساخته -(Panels)سیستم مدولار - (Modular System)مدول (Module)
پانلهای پیش ساخته (Panels):
این نوع از قطعات با کاربردهای مختلف چون دیوار ،باربر پارتیشن و اجزای سازه ای بکار می روند.استفاده از مواد نوین چون پلیمرها و کامپوزیتها به عنوان مواد اولیه و سازنده این نوع قطعات رایج است.
در این سیستم بارهای ثقلی از طریق قطعات سقف به دیوارها منتقل می شود. همچنین مقاومت در برابر بارهای جانبی نیز به عهده دیوارهاست که به صورت برشی عمل میکنند. این سیستم گسترده ترین استفاده را در میان سیستم های مختلف صنعتی داراست.
انواع اجزائی که در این دسته قرار می گیرند عبارتند از:
⦁ تخته های کف Floor Slabs
⦁ ساپورتر های افقی Vertical Supports
⦁ پارتیشن ها Partitions
⦁ دیواره ای خارجی Exterior Walls
سیستم مدولار (Modular System):
این نوع از قطعات پیش ساخته بین پانلهای ساده و مدول کامل قرار میگیرد. این قطعات ترکیبی از زیرسیستمهای مونتاژ شده برای ساخت یک سازه پیچیده اند. برای مثال یک پانل به همراه تأسیسات الکتریکی و آب و فاضلاب در این دسته قرار می گیرد. در این نوع سازه اجزای سازه ای و معماری به صورت مجزا از هم طراحی ، ساخته و ترکیب میشوند. که در آن سازه ی فلزی یا بتنی جداگانه طراحی می شود و متناسب با آن قطعات معماری نظیر پانل های دیوار و کف، استاندارد سازی و تولید شوند.
مدول (Module):
مدول به ترکیبی از چندین سیستم مدولار گفته می شود. تولید کنندگان مدولها را با سطوح مختلفی از اتمام کار می دهند تا یک مدول تنها به عنوان سازه یک اتاق می تواند بکار برود. در این سیستم اجزای سازه ای و معماری در تلفیق با هم به صورت پیش ساخته طراحی و تولید میشوند. در این حالت واحد های پیش ساخته غالبا به شکل کاملی ساخته میشوند که میتوان حتی تجهیزات مکانیکی و الکتریکی را از قبل در آنها نصب کرد.
فن آوری طراحی و ساخت واحد ها در ادغام با متریال نوین و نوآور ارائه شده توسط این شرکت این امکان را فراهم میکند تا با حالتهای متنوعی در کنار هم چیده شوند و طیف وسیعی از مجموعه ها را شکل دهند و در کنار حالتهای متنوع عناصر و نماها قابلیت شخصی سازی را در عین صنعتی سازی فراهم میکنند. فرایند پیش ساخته سازی که تماما در کارخانه اتفاق میافتد در کنار اتصالات پیچ و مهره ای، امکان توسعه تغییر و به روز رسانی را ایجاد میکند و با مدیریت یکپارچه ساخت ، نصب و بهره برداری، این امکان را فراهم میکند تا اجزایی که از واحد ها جدا میشوند باز استفاده و یا بازیافت شوند. در این مدولها مصالح به کار رفته به گونه ای نصب میشوند که فرایند جداسازی در آنها برنامه ریزی شده باشد تا اجزای به کار رفته در مدول پس از پایان بهره برداری تغییرات و یا به روز رسانی امکان استفاده مجدد داشته باشد.
ملاحظات مکانیکی و الکتریکی
داکت ها و محل قرارگیری تجهیزات مکانیکی و الکتریکی در مرحله ی اولیه طراحی در نظر گرفته می شود. به روشهای متعدد میتوان داکتهای تهویه مطبوع و لوله های تاسیساتی را زیر دالهای کف قرار داد. بازشوهای دیوارها و کفها را میتوان در زمان ساخت در کاخانه در قطعات ایجاد کرد. در پیش ساختگی ، طراحی تاسیسات الکتریکی و مکانیکی در مراحل اولیه نهایی می شود و در اختیار کارخانه قرار میگیرد.
ملاحظات نصب هنگامی که تعداد و محل قرارگیری تجهیزات بالابر قطعات پیش ساخته تعیین میشوند به موارد زیر توجه میشود:
⦁ ظرفیت باربری تجهیزات
⦁ وزن نهایی قطعات پیش ساخته
⦁ بارهایی که در زمان جابه جایی به قطعات وارد میشود
⦁ شکل قطعات
⦁ محل بازشوها
⦁ سازماندهی کابلها
نکته ی قابل اهمیت دیگر در جانمایی تجهیزات بالابر این است که این قطعات به گونه ای قرار می گیرند که اگر یکی از آنها دچار مشکل یا حادثه شد ، در کار دیگر تجهیزات خللی وارد نشود.
این مجموعه تلاش دارد تا نگاهی کاملا معمارانه به پدیده ی صنعتی سازی و پیش ساختگی داشته باشد در نتیجه چیدمان قطعات با توجهی خاص به کیفیت فضاهای داخلی و همچنین حجم و فرم نهایی ساختمان انجام می گردد.
از نظر سازه و ملاحظات اجرایی از تجربیات شرکت های موفق در این زمینه استفاده شده است. که تجربه ی زیادی در طراحی و اجرای پروژه های پیش ساخته دارند. صد در صد اجزا و قسمت های مورد استفاده در کارخانه ساخته میشود و هیچ ماده ای هدر نمی رود. همچنین فرآیندی که در این شرکت دنبال میشود بسیار مقرون به صرفه است و با محیط زیست نیز سازگاری دارد. به علاوه جریان ساخت مزاحمتی در سایت پروژه و کاربری های اطراف آن ایجاد نمی کند.
مدول کف تولید شده دارای دو اندازه ی اصلی ۱۲ در ۴ متر و ۱۲ در ۲ متر در کارخانه تولید می شوند که همراه تمامی تجهیزات لازم به سایت منتقل شده و به سازه ی تیر و ستونی متصل میشود.
فرآیند ساخت این شرکت شامل نصب ستون ها و کف ها به صورت طبقه به طبقه است. پس از نصب ستونهای یک طبقه مدولهای کف طبقه ی بالا همراه با ستونهای طبقه ی بالا به محل منتقل می شوند و توسط کارگران در جای خود قرار گرفته و توسط اتصالات پیچ و مهره به هم متصل می شوند. این روش سرعت فرآیند ساخت را به شکل چشمگیری افزایش میدهد و امکان بروز خطا را نیز کم می کند.
در این شرکت طراحی مدولهای کف با توجهی ویژه به اتصالات سازه و عبور تجهیزات مکانیکی انجام گرفته است. برای این کار تاسیسات مکانیکی همزمان با معماری در نظر گرفته می شود.